Recensies

BOEKBESPREKING door Tjakko Fennema
Kwartaaltijdschrift AETHER, nummer 114, januari 2015

De gouden glans van radio
“De Gouden Glans van radio,” kwam 31 augustus 2014 uit, precies 40 jaar nadat Veronica en Radio Noordzee International uit de ether gingen. Op ’t Goois matras – met Willem van Kooten en Jan van Veen voorop – gonst ‘t : ‘een prima boek, goed geschreven (door Ferry Eden en Marc van Amstel, beiden met een zeezender verleden) en uitstekend gedocumenteerd. Volgens Van Kooten en Jan van Veen, beiden insiders is dit het beste boek in zijn soort over de zeezenders tot nu toe. Van Kooten: ‘met vele fraaie foto’s die ik ook nog niet kende’. Aanbevolen voor ieder die in de geschiedenis van de zeezenders, met name die van RNI in dit geval, is geïnteresseerd”. Ferry Eden is inmiddels historicus, die o.a. over openbaar vervoer publiceert, maar hij zocht samen met uitgever Marc van Amstel Edwin Bollier op, de Zwitserse mede-eigenaar van de Mebo II, en net als diens zakenpartner Erwin Meister, specialist in zendapparatuur. De Mebo II (MEister/BOllier) werd het radio zendschip dat in navolging van Veronica als Radio Nordsee International in 1969 de ether zou gaan bestormen, maar dan met 100 kW zendvermogen op de middengolf i.p.v. de 10 kW van Veronica. Vele namen passeren de revue: Ferry Maat, De Mol Sr en Jr., Willem van Kooten, Jan van Veen, producer Tony Berk en dj Peter Holland. Op 15 mei 1971 sloegen de vlammen uit het achterschip van de Mebo II en was de eerste bomaanslag op een piratenzender een feit. Toen ging ook een van de strijdkreten van Joost den Draaijer niet meer op ‘je moet ’t allemaal niet zo serieus nemen’ (over de hitparade). Ook hier liet de actieve Groninger ‘piraten’-historicus Hans Knot, auteur van het boek ‘het Rem-eiland’, in de correctiefase zijn licht schijnen. Opmerkelijk is dat in het boek een schuldeiser opduikt, Kees Manders, ooit echtgenoot van Zwarte Riek, wier biografie eveneens in deze kolommen van Aether wordt besproken.
Aether ie een kwartaaltijdschrift over de geschiedenis van de omroepen de fonografie. Jaarlijkse bijdrage € 16,- (NL09INGB0005611696 t.n.v. Stichting Omroephistorie, te Hilversum) Los nummer € 5,- (ISSN-092-8003)

Enkele reacties op “De Gouden glans van radio’
Willem van Kooten schreef: “De Gouden Glans van radio” kwam 31 augustus jl uit. Precies 40 jaar nadat Veronica en RNI uit de ether gingen. Gaat over de geschiedenis van Radio Noordzee Internationaal,ook wel RNI geheten.
Is prima boek, goed geschreven en goed gedocumenteerd, beste boek in z’n soort over de zeezenders tot nu toe verschenen. Met vele fraaie foto’s die ik ook nog niet kende. Warm aanbevolen voor ieder die in de geschiedenis van de zeezenders en met name dan die van RNI in dit geval, is geïnteresseerd”.
Ferry Eden is een historicus,die veel over de geschiedenis van het openbaar vervoer, en meer speciaal de busdiensten in Nederland heeft gepubliceerd, ook over onze eigen NBM.

RNI-verkrijgbaar-poster
Ferry Maat schreef: Hi Fer, Ik heb ’t uit, geweldig boek, goed geschreven, complimenten! Hartelijke groeten, Ferry Maat

Lex Harding schreef: Beste Ferry, In één ruk uitgelezen. Prachtig verslag van een boeiend stukje historie. En zo gedetailleerd. Er stonden heel veel dingen in die ik nooit heb
geweten of die ik inmiddels was vergeten. Ik heb er echt van genoten en
zal het boek zeker bij vrienden en kennissen aanbevelen. Wil je ook Marc mijn felicitaties overbrengen? Met vriendelijke groet, Lex

Juul Geleick – Radio Veronica 1959-1974 schreef: Beste Marc en Ferry, Wat ben ik als oud Veronica medewerker blij dat er nu eindelijk een boek is met de verhalen van de medewerkers van Radio Noordzee. Het werd eens tijd!
Veel sukses. Juul

Rob Wilson zegt: Ik heb het net in één ruk uitgelezen. Fantastisch boek met zelfs voor de trouwe fans van toen veel nieuwe feiten en natuurlijk mooie, exclusieve, foto’s. Dit maakt de zee-zendergeschiedenis eindelijk compleet. Complimenten aan de makers!!

Jan (Veltkamp) Parent schreef: Dag Ferry, Hulde voor het boek dat je samen met Marc van Amstel geschreven hebt…k Heb t gelijk maar aangeschaft toen ik afgelopen vrijdag in Rockart in Hoek van Holland was.. Ik hoorde je ook nog gisteren op Radio 1. Was leuk en boeiend. Zijdelings vertelde je al het een en ander in Oostende bij het Mi Amigoproject, maar toen zijn we er niet diep op in kunnen gaan. Ik heb het boek nog niet gelezen, maar de eerste indruk is heel goed…Klasse man! Je mag trots zijn op het resultaat. Groet, Jan
Siep Jellema schreef: Het boek de Gouden Glans van radio meteen besteld en ook super snel in huis gekregen! Mooi dat er nu na 40 jaar een boek is over RNI,toen mijn favoriete zeezender uit die periode!

Fred Beekman schreef: heb het boek al binnen! bedankt voor de bespottelijk snelle levering. Ben er gelijk in begonnen. GEWELDIG boek daar heb ik op zitten wachten.
Fred

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Meest recente berichten

Recente reacties

Archief

Categorieën